Színházak

Tamási Áron Színház

A sepsiszentgyörgyi színházat állandó hivatásos művészeti intézményként Állami Magyar Népszínház néven 1948-ban hozták létre. 1949-től Állami Magyar Színház, 1987-től Sepsiszentgyörgyi Színház, 1992-től Tamási Áron Állami Magyar Színház, míg 1998-tól Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházként működik. A gyakori névváltoztatás a kultúrpolitikai harcok és az önmagát minduntalan újrafogalmazó színház történelmének a lenyomata.
Egy fél évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy székhellyel rendelkező állandó és hivatásos színház lehessen, és a viszontagságos történelmi, földrajzi adottságokból ne áldozatként, hanem megerősödött, érzelmi tapasztalatokkal gazdagodott társulatként működjön az intézmény. Mindehhez szükség volt egy radikális szemléletmódváltásra, amit 1995-ben a színház művészeti vezetőjeként csatlakozó Bocsárdi László rendező kezdeményezett. Az újszerű művészi program gyakorlatba ültetésének eredménye, hogy a Tamási Áron Színház az erdélyi szakma egyik legjelentősebb színházművészeti műhelye.

office@tasz.ro
https://www.tasz.ro/
http://www.biletmaster.ro/hun/PlaceInfo/2500/Tamasi-Aron-Szinhaz

Háromszék Táncegyüttes

A Háromszék Táncegyüttes célkitűzése az erdélyi népzene- és néptánckultúra gyűjtése, megőrzése és továbbadása, művészi értékű színpadi bemutatása. Az együttes nemcsak színpadi előadásai által népszerűsíti, de az emberek közé, a tömegbe is elviszi a magyar táncokat. A 2001–2002-es évadtól a Háromszék Táncegyüttes, a Lajtha László Alapítvány és a Kónya Ádám Művelődési Ház összefogásával újraindult Sepsiszentgyörgyön a táncház. Helyszíne a Városi Művelődési Ház nagyterme.

Gábor Áron 1.
Tel: +4/0372 941 240
Fax: +4/0372 875 823
E-mail: hte@hte.ro
www.hte.ro

Háromszék Táncstúdió
Sep­si­szent­györgy, Sza­bad­ság tér 1.
(A szín­ház udva­rán talál­ható épület)

M Studio Mozgásszínház

Az M Studiót 2005-ben Uray Péter alapította Sepsiszentgyörgyön. A Háromszék Táncegyüttes mozgásszínházi műhelyeként létrejött formáció 2010-től a Tamási Áron Színház berkeiben működik.
A társulat olyan kísérleti munkára szövetkezett, amely a színészi eszköztár lehetséges határait feszegetve, a mozgás- és táncszínház területén kíván új, formateremtő előadásokat készíteni.

Szabadság tér 1. sz.
Telefon/Fax: 0040 - 267 351 886
E-mail: office@m-studio.ro
www.m-studio.ro

Osonó Színházműhely

Az Osonó Színházműhely egy olyan független színházi kezdeményezés, amely szellemi műhelyként teret kíván adni a fiatalok kortárs színházi kísérleteinek.

e-mail: osonoszinhaz@osono.ro
https://www.osono.eu/
telefon: +4 0740 578 725
A társulat vezetője: Fazakas Misi
CÍM: OLT UTCA 41. SZÁM, 28/H/2,
JELENTKEZNI LEHET AZ ELŐADÁSOKRA: osonoszinhaz@osono.ro , 0740578725

Andrei Mureşanu Színház

Az Andrei Mureşanu Színház egy szórakozást biztosító közintézmény, a kulturális események főszervezője a környéken levő román kisebbségi közösség számára. 1992-től kezdődően különvált a Tamási Áron Színháztól. Annak ellenére, hogy a két színház a mai napig ugyanazt az épületet használja, 1992-től két egymástól független művészeti intézményként működik saját csapattal és különböző kulturális stratégia alapján. Az Andrei Mureşanu Színház klasszikus és univerzális román színműirodalmi összeállításokat és kortárs darabokat kínál a nagyközönségnek és nyitott a színházi előadótér összes jelenlegi tendenciájára (táncszínházi előadások, kép-színház, performance-ek, happening-ek, workshop-ok, stb.)

Str. Kőrösi Csoma Sándor, nr.10,
520009, Sfântu Gheorghe
Jud. Covasna, România
Info desk: info@tam.ro
Tel.: 0753.319.510
www.tam.ro

Múzeumok, kiállítóhelyek

Székely Nemzeti Múzeum

A Székely Nemzeti Múzeum 1875 óta látogatható. Ez a jelentős tudományos intézmény a székelység és a székelyföldi regionális örökség kutatását, bemutatását vállalta fel.
A legnagyobb határon túli magyar közgyűjtemény. Az épületegyüttesben jelenleg könyvtár, természettudományi, régészet-történelem és néprajzi osztály működik. Itt tekinthető meg a legnagyobb romániai nagygombagyűjtemény, valamint a több mint 23000 példányt számláló Diószeghy László-féle lepkegyűjtemény.
Belső részlegei mellett az intézményhez tartozik a sepsiszentgyörgyi képtár (a Gyárfás Jenő Képtár 19–20. századi festészeti, szobrászati, grafikai alkotásoknak biztosít szakszerű raktározási és kiállítási felületet), a kézdivásárhelyi, a csernátoni, a baróti és a zabolai külső múzeumi egység.

Cím: Kós Károly utca 10. szám
Telefon: +40 267 312 442
Fax: +40 267 312 443
E-mail: office.sznm@gmail.com

A Székely Nemzeti Múzeum 2020. január 1-től már nem fogad látogatókat.
A Kós Károly tervezte épületegyüttesben felújítás kezdődött.
A felújítás alatt a múzeum a Lábas Ház (Szabadság tér) emeletén működik: kiállítások, könyvbemutatók, kamarazene-koncertek sorozatával tartják majd a kapcsolatot a nagyérdeművel és a Szent György Napokon is aktívak maradnak.


Székelyföldi Vadászati Kiállítás

A Székelyföldi Vadászati Kiállításnak, a 2013-ban felújított, Sepsiszentgyörgy egyik legszebb műemléképületének tartott Bene-ház ad otthont, amely XX. század első negyedében, 1914-ben épült.
A kiállítást a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (CIC International Council for Game and Wildlife Conservation) védett intézménnyé minősítette, biztosítva a székelyföldi vadgazdálkodás és vadászkultúra teljes körű nemzetközi elismerését.
A kiállítás anyagának jelentős részét Sárkány Árpád adományozta, amely idős Sárkány Árpád hagyatékából, illetve Sárkány Árpád magángyűjteményéből származik. Ezenkívül székelyföldi vadászok adományoztak és állítottak ki trófeákat, valamint vadászati tárgyakat.
A Székelyföldi Vadászati Kiállítás a térség vadászattal kapcsolatos hagyományait hivatott szolgálni, ismertetve életterünk, a Kárpát-kanyar gazdag állatvilágát. Emléket állít a Székelyföldön élő vadászoknak. A közel 300 trófeán és a több száz vadászattal kapcsolatos tárgyon keresztül mutatja be a térség faj- és vadgazdagságát, valamint az itteni vadászati kultúrát. Ez mellett a sok régi fénykép személyiségek és a régmúlt vadászatok emlékeit idézik fel.
Az Afrika teremben több mint 30 fajjal ismerkedhet meg a látogató a fekete kontinensről, itt is fellelhető dioráma mely szavannák élővilágát tárja elénk életnagyságban.
A világon egyedülálló az életnagyságúra megformázott medvebarlang, ahol egy medve éppen a téli álomra készül. A barlang előcsarnokában ezen vadfaj viselkedésével, illetve az ásatásokból előkerült barlangi medve csontokkal ismerkedhetnek meg a látogatók.
Szórakozási lehetőségre is alkalom nyílik a virtuális vadászat használata kapcsán, gyerekek és felnőttek számára egyaránt.
A múzeum alapítója Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, működtetője a Vadon Egyesület. A kiállítás a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum segítségével, Tóth Csaba igazgató szakmai irányításával készült el. Az archív dokumentumok másolatai a Sepsiszentgyörgyi Állami Levéltárból származnak.

Szabadság tér, 7 szám
Kovászna megye, Románia
Telefonszám:+40 0720 000 707
Fax:+40 267 351 177
E-mail: vadon@vadon.ro
Csoportbejelentés a 0720 000 707 telefonszámon lehetséges.

Sugásfürdő

Sugásfürdő

A Sepsiszentgyörgyhöz tartozó üdülőhely a Sugás-patak völgyében, a várostól 8 km-re található. Tengerszint feletti magassága 747 m. Fölötte emelkedik a Görgő-csúcs 1017 m magasan.

Kezelőközpont
Nyitva tartás:
Naponta: 11:00-19:00
Árak: 20 lej/kezelési csomag
A kezelés tartalmazza:
borvizes hidromasszás
szauna
jádeköves masszázságy vagy hátmasszás (választás szerint).
Előzetes programálás szükséges a 0731-085.476-os telefonszámon.

Teniszpálya
Nyitva tartás
Naponta 11:00-22:00 (májustól októberig)
Árak:
teniszpálya bárláse: 20 lej/óra
felszerelés bérlése: 5 lej/ óra.
A pálya bérléséhez előjegyzés szükséges a 0731 085 476-os telefonszámon.


Minigolf pálya
Nyitva tartás
Naponta 11:00-19:00 (májustól októberig)
Árak:
felnőtteknek: 10 lej/óra
gyerekeknek: 5 lej/ óra.
Szabályok

Erdei kalandpark
Nyitva tartás
Naponta 11:00-19:00 (májustól októberig)
Árak:
felnőtteknek: 20 lej
gyerekeknek: 12 lej
Több, mint 15 fős csoportok esetében:
felnőtteknek: 15 lej
gyerekeknek: 10 lej
Az erdei kalandpark is, ami 10 elemet tartalmaz, különböző nehézségi fokozatokkal. Felkészült szakemberek várják az érdeklődőket.
Csoportoknak 15 személy felett (gyerek és felnőtt) telefonon szükséges bejelentkezni minimum 2 nappal a kalandpark használatba vétele előtt. Telefonszám: 0731-085.476.

Szabadtéri mászófal
Nyitva tartás
Naponta 11:00-19:00 (májustól októberig)
Árak:
3 lej/mászás.
A szabadtéri mászófal 12 méter magas és 9 méter széles, a mászó felület megközelítőleg 250 négyzetmétert tesz ki. A 16 különböző nehézségű útvonal színek szerint van kialakítva, több mint 450 fogással, a gyerekek 6 éves kortól használhatják.

Fitness terem
Nyitva tartás
Naponta 11:00-19:00
Árak:
felnőtteknek: 15 lej/óra
diákoknak és nyugdíjasoknak: 10 lej/óra.
Az érdeklődők kipróbálhatják az erőgépeket, a billiárd-, csocsó- és ping-pong asztalokat.

Sugás Spa
Nyitva tartás:
Hétfő: zárva
Kedd-Péntek: 15:00-21:00
Szombat-vasárnap: 11:00-21:00
Árjegyzék
hétköznapokon:
felnőtteknek: 9 lej
diákoknak és nyugdíjasoknak: 6 lej.
hétvégén:
felnőtteknek: 12 lej/óra
diákoknak és nyugdíjasoknak: 8 lej/óra

Téli sportolási lehetőségek

Sepsiszentgyörgyön télen sem lehet unatkozni, a város területén két jégpálya és Sugásfürdőn két sípálya biztosít kikapcsolódási lehetőséget. A Sepsi ReKreatív által működtetett létesítmények elérhető áron kínálnak minőségi szórakozást minden korosztálynak.

A főtéri jégpálya
A legkisebbek örömére Sepsiszentgyörgy Főterén tavaly decemberben nyílt meg a korcsolyapálya, amely garantálja a jókedvet városunk központjában. A jégpálya nagy népszerűségnek örvend, ezt bizonyítja az eladott jegyek száma is, a december 13-a és január 5-e közötti időszakban 1300 standard, 3100 kedvezményes (gyermekek és nyugdíjasok), 100 nagycsaládos és 80 csoportos jegyet váltottak.

 

A Sepsi Aréna szomszédságában található sátorfedeles műjégpálya
A sátorfedeles műjégpálya nemcsak Sepsiszentgyörgy Önkormányzata Bevezetés a sportba programjának egyik helyszíne, ahol az óvodásoktól egészen a kisiskolásokig nincs olyan gyermek, aki ne húzna korcsolyát a lábára, hanem a Királypingvinek jégkorong csapat edzéseinek, mérkőzéseinek a helyszíneiként is szolgál. A pálya a lakosok körében is nagyon népszerű, a magas számú igénybevételnek köszönhetően a jég felülete elvékonyodott, ezért ezt teljesen újrafagyasztották a hét elején, melyhez 15 köbméter vizet használtak fel. A jégpályán szeptember 21-e és január 5-e közötti időszakban 2000 standard, 3500 kedvezményes, 110 nagycsaládos jegyet értékesítettek.

Téli kikapcsolódás Sugásfürdőn
Sugásfürdő a hó beköszöntével a téli sportok szerelmeseinek kedvenc helyszínévé válik, két közepes nehézségű sípálya és egy szánkópálya várja a kikapcsolódni vágyókat. A webkamerákkal és éjszakai világítással ellátott sípályák tányéros felvonóval rendekeznek, a pályák minőségét pedig hóágyúk és a hótaposógép biztosítják. A hétvégén elindították a nagy sípálya alsó szakaszát is, hogy csökkentsék a kis sípálya zsúfoltságát, erre a szakaszra a kis pálya felvonójának díjszabásai érvényesek. Amint az időjárási viszonyok engedik, a nagy sípálya felső szakaszát is megnyitják.

Aki Sugásfürdőn jár mindenképp próbálja ki a Sugás SPA, a fitneszterem és a kezelőközpont által nyújtott szolgáltatásokat is.

 

 Sípályák

Nyitva tartás:

Hétfő-csütörtök: 15:00-20:00
Péntek: 15:00-21:00
zombat-vasárnap: 9:00-21:00
Vakációban: 9:00-21:00

Kulturális intézmények

Művész Mozi

A Művész Mozi by Cityplex Sepsiszentgyörgy 2017. január 27-e óta működő mozija. Két moziteremmel rendelkezik, a Chaplin teremben 80, a Fellini teremben pedig 76 férőhely van. A korszerű vetítéstechnikával felszerelt filmszínházban 2D-s és 3D-s filmek egyaránt nézhetőek, tartozik hozzá mozibüfé is.

A mozi vetítésprogramja a romániai mozirendszerben listavezető filmek vetítését foglalja magában, de a hollywoodi nagyprodukciók mellett a műsorban helyet kapnak az európai művészfilmek is, köztük magyar és román filmek. A moziban a klasszikus program mellett különleges események, fesztiválok megszervezésére is sor kerül.

Az intézményt a Kónya Ádám Művelődési Ház működteti a Cityplex országos mozilánccal együttműködésben.

Kónya Ádám Művelődési Ház

A művelődési ház elsősorban a város kultúrát kedvelő és művelő táborának kíván otthona lenni, egy olyan hely, ahol különböző közösségi és egyéni kezdeményezések és ötletek megvalósulhatnak.

www.kultur.ro

Kovászna Megyei Művelődési Központ

A Kovászna Megyei Művelődési Központ Háromszék kulturális értékeinek, kulturális eseményeinek, hagyományainak és népszokásainak felkutatásával, dokumentálásával és népszerűsítésével foglalkozik.
www.kultkov.ro

 

Bod Péter Megyei Könyvtár

Az intézmény elsősorban magyar és román nyelvű dokumentumállományt épít. Tevékenységeivel, projektjeivel arra törekszik, hogy könyvtárként igazi közösségi hely legyen, ahol felhasználói a hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett információs és kommunikációs szolgáltatásokat is igénybe vehetnek.

www.kmkt.ro

Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér

www.magma.maybe.ro

Lábas Ház

A sepsiszentgyörgyi Lábas Ház számos civil szervezetnek, valamint a városi turisztikai információs irodának, a Tourinfónak ad otthont. Az irodahelyiségek mellett az épületben van két kiállító terem, amelyekben a Romániai Képzőművészek Szövetségének háromszéki szervezete időszakos kiállításokat szervez. A Lábas Házban alagsorában állandó multimédiás várostörténeti kiállítás várja az érdeklődőket, ahol a multimédia adta lehetőségeknek köszönhetően egyedi módon tárul a látogató elé a város történelmi, gazdag kulturális életének színesen pezsgő múltja.

A Lábas Házban működő szervezetek:
Alpin Sport Egyesület - www.alpinsport.ro
Nyugdíjasok Sugás Szövetsége
Tourinfo- Turisztikai és Információs Iroda
Állampolgári Tanácsadó Iroda
A Fotóművészetet Pártoló Gyulai Ferenc Egyesület - www.fotogyulai.ro
Etna Alapítvány - www.actio-ts.ro
Hárit - www.harit.ro
EMI (Erdélyi Magyar Ifjak) – Turulmadár Iroda - www.emihirek.ro
Mihai Viteazul Szövetség
Ifjúsági erőforrásközpont

A város nagyrendezvényei

Szent György Napok

A Szent György Napok Sepsiszentgyörgy városünnepe. A kilenc napos rendezvény hétvégi vásári-fesztiváltját egy kulturális hét előzi meg. Ekkor színházi előadások, komolyzenei koncertek közönségtalálkozók, képzőművészeti kiállítások, könyvbemutatók színesítik a programot. Hétvégére három színpadot állítanak fel a szervezők fellépők számára: a Szabadság téren és a Székely Nemzeti Múzeum kertjében.

A szabadtéri koncertekre a belépés ingyenes!

A Szent György Napok hivatalos oldala
www.szentgyorgynapok.ro, www.sepsi.ro

Székely Vágta

A budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama.

Óriáspince-tető (364,33 km)

szekelyvagta.ro