Hasizom fejlesztő és regeneráló alapozótréning Sepsiszentgyörgyön

Időpont: 2018 Január 20-án, 15.00 órától
Helyszín: Sepsiszentgyörgy

A szétnyílt egyenes hasizom nem csupán esztétikai probléma, de sok kellemetlen állapot okozója lehet, mint sérvek kialakulása, hát- és derékfájás, inkontinencia és egyebek.

Gyere, ne késlekedj, vizsgáltasd meg a hasfalad, ismerd meg az elméleti és gyakorlati részt majd tréneri követéssel zárd össze hatékonyan szétnyílt egyenes hasizmodat!

GORAN BREGOVIC / CARLA'S DREAMS - SZÜLETÉSNAPI KONCERT

 Helyszín: Sepsiszentgyörgy, Városi Stadion

Időpont: 2018. június 15. 17 óra 30 perc

Goran Bregovic világhírű előadó és zenekara mellett az Observatorul de Covasna napilap 15. születásnapi rendezvényének meghívottja a Carla\'s Dreams és a szintén nemzetközi sikernek örvendő magyar 4ForDance együttes.

Jegyeket online az entertix.ro és a myticket.ro oldalon, valamint személyesen Sepsiszentgyörgyön az Observatorul de Covasna szerkesztőségénél és a Városi Kulturális Szervezőirodában lehet vásárolni. Árak: C kategória (álló jegy) – 80 lej, B kategória (ülőhelyes jegy) – 115 lej, valamint az A kategória („Diamond Ring”, állóhelyes VIP jegy közvetlenül a színpad előtt) – 200 lej.

A szervezők szeretnék bevonni a helyi zenekarokat is, ezért egy alkotói felhívást hirdettek, melynek felhívása elérhető az esemény weboldalán keresztül, #LettersfromTransylvania néven: www.bit.ly/goranHU

Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt

A Transylvanian BBQ Festival-nak ad otthont Sepsiszentgyörgy Főtere 2018. június 8-10. között. Az egyedülálló eseménynek jelentős részét képezi az elmúlt évben nagysikernek örvendett AgroFeszt is.

A kettős ünnep keretén belül egy nem hivatalos, de a Kansas City Barbeque Society (KCBS*) – versenyszabályok mentén zajló versenyre is sor kerül, amely jövőre az amerikai verseny helyi szakaszává növi ki magát. A megmérettetésre Románia és Magyarország területén működő cégek által képviselt csapatok jelentkezhetnek, akik 5 kategóriában küzdenek meg a legjobbaknak járó díjért.

Aki Sepsiszentgyörgy Főterére látogat június második hétvégéjén, megkóstolhatja a csapatok által több órán át fatüzeléses szmókerekben, lassú füstön elkészített, egyedi ízvilágú fűszerekkel megbolondított marha, disznó vagy szárnyas alapanyagú ínyecségeket.

Az Amerika déli államaiból származó, évszázados hagyományú tradicionális barbecue egyre nagyobb teret hódít az európai, és így a magyar konyhán is. Szakértők úgy tartják, hogy ez a gasztronómiai kincs ötvözi a hagyománytisztelet, ugyanakkor a hússal való bánásmód során az alaposságot és az alázatot is.

Az eseményen a verseny mellett számos kísérő program is tartalmas időtöltést kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt: családi és kulturális programok, mezőgazdasági kiállítás, valamint koncertek színesítik a rendezvényt.

Székely Vágta 2018

Hamarosan újra szurkolhatunk kedvenc lovasainknak Székelyföld legnagyobb lovas ünnepén, a Székely Vágtán. A lovas rendezvényt idén július 13–15. között tartja Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa és a Vadon Egyesület.

 A rendezvény szombat estéjén felelevenedik a táncház mozgalom. A hatalmas szabadtéri táncház egy összmulatság lesz, nem csak felnőtteknek, ugyanis 19 órától gyermek táncházzal indul a program a Kincsek Gyermek Néptáncegyüttes egyengetésével.

20 órától nagyszabású szabadtéri táncházra kerül sor, melyen több székelyföldi település néptáncegyüttesei is részt vesznek.

 Közreműködnek a Kis Bekecs (Nyárádszereda)

 a Serittő (Székelyudvarhely)

 a Napsugár (Marosvásárhely)

 a Perkő (Kézdiszentlélek)

a Kincskeresők (Sepsiszentgyörgy)

 a Százlábú (Sepsiszentgyörgy)

 a Székely Mikó Kollégium (Sepsiszentgyörgy) és Csíkszereda környéki néptáncegyüttesek.

 

 A szabadtéri táncház megszervezését Tőkés Zsolt és a Kónya Ádám Művelődési Ház vállalta magára.

 A táncházban többek közt moldvai, nyárádmenti, udvarhelyszéki, felcsíki, vajdaszentiványi és mezőségi táncrendek lesznek.

 Oktatók Ádám Katalin és Tőkés Edit, Virág Endre, Benő Barna Zsolt, Fülöp Csaba, Kelemen Szilveszter, Füzesi Albert, valamint Marthi Jenő és párjaik lesznek.

 A talpalávalót a Folker és az Üsztürü zenekarok, valamint Dezső Attila húzza.

 Sztakics Éva főszervező kiemelte:

Idén immár négyféle futamban lehet bizonyítani, amelynek ezévi különlegessége a Kishuszár Vágta. „Tavaly verseny nélkül képviseltettük városunkat a Nemzeti Vágta kishuszár futamán, most arra vagyunk kíváncsiak, hogy van-e még olyan gyerek, aki szívesen megméretkezne egy ilyen futamon. Az a kérdés továbbá, hogy megfelelő méretű lovak vannak-e a környéken, hiszen a kishuszár lovának minimum 4 évesnek kell lennie, és legtöbb 138 cm-nek” – tette hozzá reménykedve.

 

VÁLTOZATOS KÍSÉRŐPROGRAMOK

Huszár ügyességi verseny a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület szervezésében

Éjjeli tüzes show az Erdélyi Lovas kaszkadőr Egyesület előadásában, honfoglalás kori lovas íjász bemutató, szintén a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület szervezésében

 Valamint lovas íjász bemutató négy lóval a Saggitis Siculorum Egyesület jóvoltából.

Bemutatkozik ismét a Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola, vasárnap este pedig, a díjátadó ünnepség után, sor kerül a „Kinizsi Pál, Mátyás király jobbkeze” című lovas színdarabra, az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület bemutatásában.

 Hosszas kihagyás után, idén ismét lesz díjugratás, a Székelyföldi Lovasiskola szervezésében, Kecskemét, Sepsiszentgyörgy testvérvárosa pedig zenés összeállítással vállal részt a Székely Vágta kísérőprogramjaiban.

A fogathajtó verseny idén sem marad el.

Az állandó programok között megtalálhatóak:

 A népművészeti és lovas kézműves vásár

 Gyermekfoglalkozások, a lovagoltatás

Képzőművészeti kiállítás az Incitato nemzetközi alkotótábor anyagából, ízelítő Udvarhelyszék népi kultúrájából, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókintézete pedig egy igazi csemegét hoz, „Mrs. Hayes biztonsági szoknyája és egyéb érdekességek... Lovas öltözet és viselettörténeti kamarakiállítás” néven.