Meghalt Farkas Árpád Kossuth-díjas költő

Életének 77. évében súlyos betegség után, 2021. február 7-én, vasárnap este elhunyt Farkas Árpád Kossuth-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia tagja - adta hírül internetes oldalán hétfőn a Háromszék napilap, amelynek csaknem két évtizeden át volt a főszerkesztője.

Farkas Árpád 1944. április 3-án született az udvarhelyszéki Siménfalván. A kolozsvári a Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar szakán szerzett diplomát, majd rövid tanári pálya után 1968-tól a Sepsiszentgyörgyön megjelenő Megyei Tükör alapító munkatársa volt. Már diákként kezdett publikálni a kor erdélyi magyar kulturális lapjaiban.
Első verseskötete, a Másnapos ének 1969-ben jelent meg, melyet még a romániai rendszerváltás előtt a Jegenyekör, majd az Alagutak a hóban követett. Asszonyidő címmel publicisztika-, Bolhalakodalom címmel gyermekvers-kötetet is megjelentetett.

1971-től a marosvásárhelyi Igaz Szó, az 1990-es névváltás után a Látó irodalmi folyóirat szerkesztőjeként, 1993-tól 2010-es nyugdíjba vonulásáig a Háromszék napilap főszerkesztőjeként dolgozott.

Munkásságát 1985-ben a Román Írószövetség prózadíjával, 1993-ban József Attila-díjjal, 2002-ben Balassi Emlékkarddal ismerték el. A Magyarország Babérkoszorúja-díjjal tüntették ki 2016-ban, 2018-ban kapta meg a Kossuth-díjat. 2019-ben Sepsiszentgyörgy önkormányzata Pro Urbe-díjban, 2020-ban a Székely Nemzeti Tanács Gábor Áron díjban részesítette.

 

Zajlanak a Székely Mikó Kollégium korszerűsítési munkáltai

Már javában zajlanak a belső munkálatok a Székely Mikó Kollégium Erzsébet parkra néző épületszárnyában, megújulnak az osztálytermek, folyosók és a mellékhelyiségek is. A korszerűsítés a Helyi Fejlesztések Országos Programjának finanszírozása révén valósul meg, a programból 8 millió lejt kap az önkormányzat a munkálatokra, az összeg többi részét a helyi költségvetésből pótolja.

A munkások jelenleg a park felőli épületszárnyban dolgoznak, ahol eltávolítanak minden régi anyagot: a fal- és padlóburkolatot, a régi, rossz állapotban lévő ajtókat, a régi felszereléseket az osztálytermekben, folyosókon és mellékhelyiségekben egyaránt, továbbá kialakítják a falakban a nyomvonalakat az új villanyvezetékeknek. A bontási munkálatok elvégzése után a falak javítása, az új burkolatok lerakása és a festés következik. Megújul a víz-, villany- és fűtéshálózat is.

Az állványokat is előkészítették már a külső munkálatok megkezdéséhez, ezeknek az időjárás függvényében kezdenek neki, a tető egy részén kicserélik a cserepeket és szigetelik a szerkezet alatti részt.

A korszerűsítési tevékenységek befejezése után új felszereléssel is gazdagonak majd az osztálytermek. Az említett munkaterületi rész elkészültével a Gróf Mikó Imre utcán lévő szárny következik, majd a volt Jókai-nyomda és a volt nemzeti bank épületeinek korszerűsítése.

Tető alá került a Sepsiszentgyörgy határában épülő magyar sajtóház

Az egyesület arról tájékoztat, hogy a Sepsiszentgyörgy határában levő, az Olt-völgyére néző közművesített telket adományként kapták, a tervet szintén adományként a sepsiszentgyörgyi Cicproiect Kft. készítette. A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete tizenötmillió forint támogatást nyert a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től, így elkezdhették az építkezést, az ingatlant már sikerült is befödni.

Bedő Zoltán újságíró, az egyesület elnöke felidézte, már a 2018-as bejegyzés pillanatában székház építését tervezték. Céljaik között szerepel a szakmai kapcsolatok erősítése, újságírói találkozók, táborok, értekezletek szervezése, hazai és nemzetközi tapasztalatcsere, továbbképzés, a sajtóban dolgozók jogainak, alkotói szabadságának és méltóságának védelme, az olvasók, hallgatók, nézők önazonosságtudatának erősítése. Ehhez szükségesnek láttuk egy olyan »ház« felépítését, ahol rendszeresen összegyűlhetünk, az értékrendünket tiszteletben tartó, neves személyiségek, írók, művészek, tudományos kutatók, politológusok előadásait hallgathatjuk, az elhangzottakat megvitathatjuk, tárlatokat szervezhetünk, fogadhatjuk a magyar nyelvterületről érkező kollégákat. Sajtóházunk kulturális rendezvényeire minden érdeklődőt szívesen látunk majd – fogalmaz Bedő Zoltán.

A közleményben arról is tájékoztatnak, hogy a bejegyzés óta eltelt esztendőkben több rendezvényt is szerveztek, tavaly együttműködési megállapodást kötöttek a Magyar Újságírók Romániai Egyesületével, valamint a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületével.

Kép: ető alatt a sajtóház, a jövőben számos rendezvénynek adhat otthont • Fotó: Szekeres Attila/szekelyhon.ro

Farkas Árpád költő megkapta a Gábor Áron-díjat

Átadta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) november 26-án a Gábor Áron-díjat Farkas Árpád Kossuth-díjas költőnek, írónak. A kitüntetett a székelység közérzetének hiteles irodalmi megjelenítéséért, az egyetemes magyar irodalmon belüli székely irodalom távlatnyitó műveléséért, a székely nemzettudat megerősítéséért, irodalmi és közéleti munkásságának elismeréseként kapta a díjat. Ugyanezen a héten jelent meg az ikonikus erdélyi költő esszéiből, glosszáiból, tárcáiból, valamint a vele készült interjúk, róla készült riportok javából válogató könyv is, Nem ilyen lovat akartam címmel.

A Háromszék napilap szerkesztőbizottsága elnökének egészségi állapota miatt az elismerést (amelyet eredetileg márciusban terveztek átadni, a koronavírus-járvány miatt azonban halasztani kellett az eseményt) a díjazott lánya, Farkas Réka újságíró vette át Izsák Balázstól. A 76 éves Farkas Árpád üzenetében leszögezte, politikai pártoktól nem kíván díjakat, a szakmai és a közösség köréből érkező elismeréseket viszont értékeli, az SZNT pedig nem párt.

Farkas Árpád új könyvében fontos és izgalmas kordokumentumok sorjáznak: kihagyhatatlan olvasmány, ajánlott szakirodalom azoknak, akik meg szeretnék érteni Erdély legutóbbi fél évszázadát és egyik legjelentősebb költői teljesítményét.

 

Magyar állami kitüntetés két orvosnak

Átadták Sepsiszentgyörgyön dr. Antal Álmos szülész-nőgyógyász főorvosnak és dr. Para János háziorvos-főorvosnak az Áder János köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetést.

A kitüntetéseket Tóth László csíkszeredai főkonzul adta át a városháza gyűléstermében, a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett. A főkonzul a kitüntetés átadásakor kiemelte, minden közösség, minden nemzet elismeri a rendkívüli teljesítményeket, és valamilyen formában kifejezi az azok iránt érzett háláját, tiszteletét.

„Egész bizonyosan nem véletlen, a sors különös kegye, hogy az egész világot sújtó járvány tombolása közepette kerül sor az Önök elismerésére, amely az egész orvostársadalomnak is üzeni, hogy hálásak vagyunk és megbecsüljük rendkívüli erőfeszítéseiket, emberfeletti munkájukat” – idézi Tóth Lászlót Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának sajtóközleménye.

Dr. Antal Álmosnak „az erdélyi magyar közegészségügy érdekében végzett több évtizedes kiemelkedő orvosi munkája”, kollégájának, dr. Para Jánosnak pedig a „több mint három évtizedes, elkötelezett háziorvosi szolgálata” elismeréseként Áder János köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta.

A két szakember az állami kitüntetések mellett Kovászna Megye Tanácsa, valamint Sepsiszentgyörgy város önkormányzata részéről külön elismerő oklevelet vehetett át Tamás Sándor megyei önkormányzati elnöktől, valamint Antal Árpád polgármestertől. 

Fotó: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa 

Sepsiszentgyörgy is bekapcsolódik a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozatba

Sepsiszentgyörgy is bekapcsolódik a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozatba. Az erről szóló megállapodást csütörtökön írták alá a virtuális térben a harminc éve testvérvárosi kapcsolatokat ápoló két megyeszékhely elöljárói.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere az interneten közvetített aláírási ceremónia keretében elmondta: Veszprém nemcsak önmaga számára nyerte el az Európa kulturális fővárosa címet. Azt tűzte ki célul, hogy a magyar kultúrát közvetítse Európa felé. Ezért előbb a balatoni régió településeivel, majd a címért folyó versenyben alulmaradt Debrecen és Győr, most pedig a határon túli magyar kultúrát megjelenítő Sepsiszentgyörgy önkormányzatával kötött együttműködési megállapodásokat.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere emlékeztetett rá, hogy a székelyföldi város is megpályázta 2015-ben a kulturális fővárosi címet, de a szakértői bizottság végül Temesvár pályázatát választotta. Az akkori pályázatban leírt programok egy részét szeretnék most Veszprémmel együttműködve saját költségvetésükből megvalósítani. A polgármester úgy vélte, Székelyföld szép, kulturális arcának a megmutatásával szeretnék lebontani a magyarokkal, székelyekkel szembeni előítéleteket.

Az aláírási ceremónián védnöki minőségben vett részt Navracsics Tibor kormánybiztos, korábbi EU-biztos. Elmondta: az Európa kulturális fővárosa program azért jött létre, hogy hidat verjen a városok között, hogy közelebb hozzon egymáshoz közösségeket, hogy így járuljon hozzá az európai identitás kialakításához. \"Szándékaink szerint 2023-ban Veszprém mellett egy kicsit Sepsiszentgyörgy is Európa kulturális fővárosa tud lenni\" - fogalmazott a kormánybiztos.

Hegedüs Csilla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kultúráért felelős ügyvezető alelnöke kijelentette: meg szeretnék mutatni Európának Sepsiszentgyörgy 21. századi arcát, hiszen a városban és Székelyföldön jól megfér egymás mellett a hagyományőrzés és az értékteremtés. Emlékeztetett rá, hogy négy évvel ezelőtt a Dacian Ciolos-kormány megakadályozta, hogy a csíksomlyói búcsú a szellemi világörökség listájára kerüljön. Úgy vélte: Veszprém és Sepsiszentgyörgy együttműködése megakadályozza, hogy Románia blokkolhassa az erdélyi magyar értékek nemzetközi felmutatását.

Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke emlékeztetett rá: Sepsiszentgyörgy és Veszprém között már az 1970-es években kulturális kapcsolatok alakultak ki a két város színházának együttműködése révén. Ez a kapcsolat teljesedett ki az évtizedek során, és vezetett el a testvérvárosi, majd a kulturális fővárosi együttműködésig.

Antal Árpád megszerezte negyedik mandátumát

A sepsiszentgyörgyi szavazók nagy többségének (76,49 százaláka) támogatásával negyedik mandátumát kezdi Antal Árpád RMDSZ-es polgármester, akinek EMSZ-es ellenjelöltje, Tatár Imola a szavazatok 7,62 százalékát szerezte meg. Az RMDSZ-nek eddig 15 tanácsosa volt a sepsiszentgyörgyi önkormányzatban, a következő mandátumban pedig 18 képviselője lesz. Az Erdélyi Magyar Szövetség 2 mandátumot szerzett a testületben, a román közösséget mindössze 1 liberális párti képviselő fogja képviselni, miután nem jutott be a Szociáldemokrata Párt.

Antal Árpád 1975. augusztus 10-én született a Brassó megyei Kőhalmon (Rupea), a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen szerzett szociológus oklevelet.

Először 2008-ban választották Sepsiszentgyörgy polgármesterévé, miután négy éven át Kovászna megyei képviselő volt a parlamentben.

Sepsiszentgyörgyön még hat polgármesterjelölt indult Liviu Comăneci - Nemzeti Liberális Párt (PNL), Constantin Laurenţiu Teacă - Szociáldemokrata Párt (PSD), Milik Ottó - Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), Rodica Nina Secelean (Pro Románia), Tatár Imola - Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és Marius Cojocaru - Népi Mozgalom Párt (PMP).

Fotó: MTI/Kátai Edit

Meghalt Bogdán László író, költő, újságíró

Meghalt Bogdán László székelyföldi író, költő, újságíró, a Magyar Művészeti Akadémia tagja - adta hírül internetes oldalán a Háromszék napilap. Bogdán László Sepsiszentgyörgyön született 1948. március 8-án. 1969-től szülővárosában a Megyei Tükör munkatársaként dolgozott. 1987-től A Hét című hetilap szerkesztője volt, majd az 1990-es évektől a Háromszék főmunkatársaként közölt írásokat főként kulturális és közéleti témákban. Termékeny író volt: évente több vers- és prózakötetet is megjelentetett. Irodalmi munkásságát több szakmai díjjal ismerték el. Többek között 2008-ban Márai Sándor-díjat, 2010-ben József Attila-díjat kapott és a Román Írószövetség prózadíját kétszer is elnyerte. A Magyar Művészeti Akadémia 2011-ben választotta tagjává. Széles látókörű gondolkodóként, rendkívül sokoldalú érdeklődésű értelmiségiként a háromszéki kultúrélet meghatározó személyiségei közé tartozott. Temetéséről később intézkednek.

 

Fotó: transindex

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vette át Bartha Mihály Úz-völgyi veterán katona

Az érdemkereszt a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismeréseként adományozható magyar és külföldi állampolgároknak egyaránt. Az érdemkeresztnek polgári (zöld) és katonai (piros) tagozata van. A kitüntetést Tóth László csíkszeredai főkonzul adta át a 96. születésnapját július 16-án ünneplő férfi sepsiszentgyörgyi háza udvarán, július 30-án.

Fotó: MTI/Kátai Edit

Indul a Com’ON Sepsiszentgyörgy második kiadása

A Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával partnerségben újra megszervezi a Com’ON Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programot, melynek első kiadásában, 2019. szeptember és november között 27 kezdeményezés valósult meg, összesen 22 helyszínen, közel 3000 ember mozgósításával. A kezdeményezések megvalósításában mintegy 700 önkéntes fiatal vett részt.

Az ifjúsági részvétel támogatása

A Com’ON Sepsiszentgyörgy célja, hogy 14-35 éves, Sepsiszentgyörgyön élő, dolgozó vagy tanuló fiatalok kulturális, társadalmi és egyéb kreatív programokat, tevékenységeket kezdeményezzenek, amelyek megvalósítására anyagi támogatást nyernek a program keretében. A Com’On Sepsiszentgyörgy a részvételi költségvetés elveit követi, amely adott város lakosságát vonja be a párbeszédbe és döntési folyamatba arról, hogy hogyan lehetne optimálisan elkölteni a városi költségvetés egy részét. A projekt által szeretnék azokat a fiatalokat is megszólítani, akik nem feltétlen tagjai hivatalos szervezeteknek, így a kezdeményezéseket legalább 3 tagból álló informális csoportosulások javasolhatják.

A fiatalok által benyújtott, majd a lakosság által megszavazott kezdeményezések egyenként maximálisan 2500 lej értékű támogatásban részesülnek. Amennyiben a projekt igényei meghaladják a lehívható összeget, úgy a különbözetet a csapatoknak más forrásból kell fedezni. A támogatásra benyújtott programokon való részvételnek ingyenesnek kell lennie (nem kérhető belépőjegy), illetve a pályázóknak figyelembe kell venniük már a tervezés során az aktuális távolságtartási és járványügyi előírásokat is.

A 2020-as kiadás újabb lehetőséget kínál a fiatalok számára, hogy bekapcsolódjanak a helyi közösség fejlesztésébe, különös tekintettel a város számára aktuális kihívásokra is:

  • PLUSZ HELYEK: sepsiszentgyörgyi terek azonosítása és kulturális aktiválása, meglévő helyek olyan irányú újragondolása, amely által ezek új funkciót nyerhetnek, akár csak időlegesen is, egyéb környezettudatos és környezetszépítő akciók városszerte.
  • PLUSZ TÉMÁK: olyan témák, ötletek és kezdeményezések köztudatba helyezése, amelyek újdonságot hoznak a szentgyörgyi közösségek életébe, vitát és konstruktív ötletcserét gerjesztenek. Az újszerűség állhat a témaválasztásban vagy a választott megközelítési módban is.
  • PLUSZ KÖZÖSSÉG: olyan kezdeményezések és egyéni történetek kiemelése, amelyek  a sokszínűséget, multikulturalizmust ünneplik, a másság elfogadását, a civil kurázsit, a társadalmi felelősségvállalást és a tevékeny polgári öntudat kialakítását helyezik előtérbe, valamint hozzájárulnak a következő generációk tudásának gyarapításához, felnőtté válásához.
  • PLUSZ MOZGÁS: a városlakók mozgásának és mobilitásának elősegítésére irányuló kezdeményezések a helyváltoztatástól a testedzésig, a figyelemfelkeltéstől a gyarkorlati megvalósításig.
  • PLUSZ KAPCSOLAT: a távol s itthon levő sepsiszentgyörgyiek elő vagy virtuális kapcsolatának erősítése, a hazatérés motivációjának erősítése.

A kezdeményezéseket július 20. és augusztus 30. között lehet benyújtani a comonsepsi.ro online felületen. A technikai ellenőrzés után a közönségszavazásra várhatóan augusztus 25. és szeptember 15. között kerül sor, a kezdeményezések pedig szeptember és november között valósulnak meg.

A Com’on Sepsiszentgyörgy támogatója Sepsiszentgyörgy Polgármester Hivatala, lebonyolítója a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület, a PONT Csoporttal partnerségben.

Bővebb információk ITT.